preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tužno

 

O  ZADRUZI

Učenička zadruga u Osnovnoj školi Tužno utemeljena je 1994. godine pod nazivom “Žačka“.

U početku je djelovala samo Cvjećarska sekcija koja je uzgajala cvijeće i ukrasno grmlje, a vodila ju je tadašnja ravnateljica Ankica Hajsok. Od školske godine 1997./1998. djeluje i sekcija za očuvanje tradicije vezenja na konopljinom platnu, a naredne su im se školske godine priključile i dvije sekcije malih vezilja koju su vodile učiteljice Božica Lakuš (PŠ Črešnjevo) i Aleksandra Oreški. Zbog teškoća u nabavi konopljinog platna škola je kupila tkalački stan te je 2003./2004. osnovana i tkalačka sekcija koju je vodila učiteljica Vesna Kovačić. Zbog neadekvatnog prostora u kojem se nalazio stroj i njegove starosti tkalačka sekcija je djelovala samo dvije godine. U međuvremenu osnovana je i Udruga žena “Žačka“ koja je njegovala tradicijski vez na konopljinom platnu, a vodila ju je tadašnja ravnateljica Ankica Hajsok. Budući da se rad te sekcije odvijao u večernjim satima i bio je namjenjen isključivo odraslim osobama, učenici nisu bili uključeni, pomalo je ponestajalo interesa za taj vid djelatnosti, dok se nije konačno sama aktivnost i ugasila. Paralelno s time ugasila se i Učenička zadruga.

Na prijedlog Učiteljskog vijeća i odlukom Školskog odbora Učenička zadruga je ponovno obnovila svoj rad školske godine 2010./ 2011. pod nazivom „Veselko“.

Zaštitni znak i glavni proizvod Zadruge je vrećica punjena lavandom.

U sklopu Zadruge djeluju tri sekcije:   

1) Likovna sekcija - voditeljica Snježana Nemec, učiteljica razredne nastave

2) Male vezilje - voditeljica Vesna Kovačić, učiteljica razredne nastave

3) Ekološka sekcija - voditeljica Štefanija Hudoletnjak, učiteljica razredne nastave

Zadružne radionice:

U aktivnostima Zadruge učenici izrađuju razne prigodne i uporabne predmete po mogućnosti od prirodnih i recikliranih materijala. Istražuju i čuvaju običaje tužanjskoga kraja te nadopunjuju školsku etno-zbirku starih predmeta. Učenici također njeguju lavandu u školskom dvorištu te istražuju njezina ljekovita svojstva. Poseban naglasak stavljamo na suradnju s našim suradnicima, naročito roditeljima, bakama i djedovima.

Voditeljica Učeničke zadruge:

Katalog proizvoda

Katalog proizvoda nalazi se u priloženom dokumentu.

Priloženi dokumenti:
Katalog proizvoda.docx

Aktivnosti Učeničke zadruge

Božićna radionica Učeničke zadruge

Autor: Valentina Barešić, 18. 12. 2017. 10:00


 

 

 

 

 

 

 

U sklopu Učeničke zadruge naše škole učenici su sudjelovali u božićnoj radionici na temu: „Božićna drvca u skandinavskom stilu“, na kojoj su izradili ukrase za bor. Nakon marljivog rada svoje su kreativne radove izložili na božićnoj priredbi i organizirali prodaju. Na njihovo veliko veselje tražio se „borić“ više!

Ovim putem zahvaljujemo svim učenicima, učiteljima, roditeljima, bakama i djedovima koji su svojim prilogom podržali rad naše Učeničke zadruge.

Ugođaj s radionice i priredbe u OŠ Tužno i PŠ Črešnjevo pogledajte u galeriji slika škole.

[više]

Županijska smotra Dani kruha 2017.

Autor: Valentina Barešić, 18. 10. 2017. 10:00

U subotu 14. listopada 2017., u organizaciji i suradnji Varaždinske županije s Varaždinskom biskupijom, na Franjevačkom trgu u Varaždinu održana je smotra Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Na smotri je sudjelovalo ukupno 35 osnovnih i srednjih škola, a ovogodišnji domaćin bila je OŠ Šemovec.

 

Tema kojom su se predstavile učenice naše škole, članice Učeničke zadruge „Veselko“, bila je: „Kaj su jeli naši stari?“. Posjetitelji su mogli na štandu naše škole kušati tradicionalna jela našeg zavičaja: kram pogače, gibanek z repe, placke, sirne štruklice i prfku kukuruznu zlievku. Uz to, poklonjeni su im i straničnici za knjige, koje su izradile naše učenice, s motivima Dana kruha i receptima za navedena tradicionalna jela na zavičajnom dijalektu. Štand su posjetili mnogobrojni domaći posjetitelji, a svojom su nas posjetom iznenadili i turisti iz Poljske i Slovenije. 

Učeničku zadrugu predstavljale su učenice 5. i 6. razreda OŠ Tužno (Vita Breški, Jelena Buhin, Ella Đakulović, Ines Kocijan, Ana Minđek, Patricia Ribarić, Sunčica Buhin, Lana Dumbović i Matea Šimek) te učenice 5. razreda PŠ Črešnjevo (Laura Bosilj, Katarina Slunjski i Anja Vidić) u pratnji učiteljica Maje Vugrinec i Valentine Barešić. 

 

 

Ovim putem zahvaljujemo mamama i bakama te ostalim članovima obitelji na njihovoj pomoći u organizaciji i pripremi ukusnih jela za naš štand.

[više]

 


SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Dana 25.05.2013. godine, učenička zadruga „Veselko“ sudjelovala je na Smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije. Cijela manifestacija održala se na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Zadrugu su predstavljale učiteljice Vesna Kovačić i Andreja Klen-Barlović te učenici Patrik  Brežnjak, Lana Đuras, Jurica Štefanec i Maja Grudiček. Ove godine Zadruga se predstavila proizvodom sekcije “Male vezilje”, a radi se o vezenom brošu/ukosnici. Posjetitelji Smotre mogli su na štandu vidjeti još dva nova proizvoda, vezeni jastuk te vezeni jastučić za igle.

 

 


 

ŽUPANIJSKA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE - 26.05.2012.

Ovogodišnji domaćin Smotre bio je Učenički dom Varaždin. Sama manifestacija održala se u Varaždinu na Franjevačkom trgu. Prolaznici su mogli vidjeti štandove, ali i kupiti proizvode. Ove godine Zadruga se predstavila s novim proizvodom. Radi se o amforici-ukrasnoj vazi.

 

Taj naš mali projekt povezao je povijest i ekologiju. Glavni motiv bila je lavanda, zaštitni znak naše eko-škole. Zadrugu su predstavljale učenice Petra Puček i Sara Sviben uz pratnju voditeljica Andrej Klen-Barlović i Marine Dunat.

 

 

 
   


 

Predlošci za rad
Dani kruha 2011

 

ŽUPANIJSKA SMOTRA

DANI KRUHA-DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE 2011.

 

 

Svečanost Županijske smotre Dani kruha- Dani zahvalnosti za plodove zemlje 2011. održala se 14. listopada 2011. u  VII. osnovnoj školi Varaždin. Izložbeni prostori škola mogli su se posjetiti 15. listopada 2011. na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

 

 

 

 

Našu školu na svečanosti Smotre predstavljale su učenice Petra Puček (6a.r.) te Suzana Šimek (6a.r.) sa učiteljicom Andrejom Klen-Barlović. Drugi dan tijekom same prezentacije i izložbe sudjelovale su učenice Zadružne sekcije (6a.r.- Petra Puček, Martina Puček, Jasmina Vindiš te učenice 5.r.- Emina Novoselec, Ema Huđek, Sara Sviben, Sara Dania) i njihova voditeljica Andreja Klen-Barlović s projektom „Domača kuruzna zlievka“. U sklopu tog projekta izrađeni su letak-Jeste li znali o kukuruzu te letak-Recepti domače kukuruzne zlievke i  prostog kuruznog kolača. Oba letka dijelila su se posjetiteljima izložbenog štanda. Također su učenice prikazale prosijavanje šrota u kuruznu melu koju su  prigodno dijelile posjetiocima.

 

Dani kruha 2010

Županijska smotra Dani kruha i zahvalnost za plodove zemlje

Županijska smotra „Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje održala se 14.10. 2010. u Osnovnoj školi Bisag. Našu školu su predstavili učenici Petra Puček(5.r), Josip Hosni(5.r) i Stela(3.r) sa svojim učiteljicama Marinom Dunat i Vesnom Kovačić projektom „Tožanjski gibanek“. Pridružile su im se ravnateljica Jasna Brdar i Marica Biškup (vanjski suradnik Zadruge). 

Microsoft school

 
 

 

 

 
 

 
Red Button

 
 

Stvorimo bolji internet zajedno

 
Mladi planinari

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi > Enter
 > Bug
 > PC CHIP


 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 6. 10. 2010.

Ukupno: 162257
Ovaj mjesec: 781
Ovaj tjedan: 372
Danas: 29
 
 

Hello Kitty i Hrana - GIFMANIA

 

Učenička zadruga
"Veselko"

 

NE govoru mržnje 
na internetu

 

Maturalac

 

 

 
 > Slobodne aktivnosti  > Zadruga "Veselko"
CMS za škole logo
Osnovna škola Tužno / Varaždinska 16, HR-42242 Tužno / os-tuzno.skole.hr / ured@os-tuzno.skole.hr
preskoči na navigaciju